Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gombát csak ellenőrzött forrásból!

2014.08.23

 

 

Gombát csak ellenőrzött forrásból!

  

Az idei év csapadékos időjárása elkényezteti a profi és amatőr gombászokat. A cikk szerzője is számos olyan fajt talált az ország különböző pontjain, köztük Székesfehérvár város és környékének erdeiben és legelőin, melyeket korábban még nem sikerült gyűjtenie.

A gombák számának növekedése azonban a lehetséges kockázatok számát is növeli, ugyanis nemcsak ehető, de emberi fogyasztásra alkalmatlan és mérgező gombafajok termőtestei is megjelenhetnek akár a közvetlen közelünkben is.

 A Pentelei Parkerdő és a Sóstói Tanösvény városunk és a környező települések lakosainak kedvelt kirándulóhelyei. Kevesen tudják, de a halálos kimenetelű hazai gombamérgezésekért legnagyobb részben felelős gyilkos galóca (Amanita phalloides) a Pentelei Parkerdőben is megtalálható, ahogy számos egyéb, enyhén vagy súlyosan mérgező faj is, mint az emésztőszervi problémákat és esetleg érzékcsalódásos tüneteket okozó rózsás kígyógomba (Mycena rosea) vagy a különböző áltrifla fajok (Scleroderma sp.), melyek nagyobb mennyiségben elfogyasztva 1/2-3 órás lappangási idővel rosszullétet, hányást, hasmenést okozhatnak. Az egyértelműen ehető és mérgező fajok mellett léteznek feltételesen fogyaszthatók is, melyek pl. alkohollal együtt fogyasztva súlyos mérgezést okozhatnak. Ezek közül a változékony tinóru (Boletus luridus) ugyancsak megtalálható az erdei tornapálya közelében.

 A Sóstói Tanösvényen ugyancsak találkozhatunk mérgező fajokkal, pl. a májban feldúsuló méreganyagot tartalmazó, esetenként súlyos mérgezést okozó begöngyöltszélű cölöpgombával (Paxillus involutus) vagy számos susulyka fajjal (Inocybe sp.), melyek 1/2-4 óra lappangási idő után verejtékezést, látászavarokat, rosszullétet, hányást és hasmenést okozhatnak. Fontos tudni, hogy vannak olyan gombanemzetségek, melyek egyes tagjai jóízűek, ehetők (esetleg árusíthatók is), pl. a kétspórás, az ízletes, a kerti vagy a nagyspórás csiperke, míg mások mérgezők, mint a karbolszagú csiperke (Agaricus xanthodermus).

 A fentiek miatt különösen fontos, hogy a saját magunk és szeretteink egészségének védelme érdekében minden étkezési céllal gyűjtött gombát mutassunk meg szakképzett gomba-szakellenőrnek és a gombavizsgálat során hallott javaslatokat, utasításokat a gombaételek készítése során maradéktalanul tartsuk be! A Városi Piacon kedd és vasárnap kivételével minden nap 6:00-12:00 óra közt ingyenes lakossági gombavizsgálat várja a gombaszedőket.

 

 

                                         Szerző: Fődi Attila

a NÉBIH-nél nyilvántartott gomba-szakellenőr

                        a Magyar  Mikológiai Társaság és a

               Székesfehérvári Gombászok Baráti Körének tagja