Jó, ehető gomba
Nyári vargánya
( Boletus aestivalis)
Kalap:
A kifejlett gomba kalapja 10-15 cm-es, aránylag lapos és nem túl vastag húsú. A széles kalaphoz viszonyítva a tönk néha karcsúnak tűnik.
Jellemzés:
Legjellemzőbb, hogy a sárgásbarna kalapbőrön számos öszszevissza futó repedés jelentkezik, ahol a fehér hús kilátszik. A pórusok olaj sárgák, a termőréteg a tönkhöz csaknem teljesen hozzásimul és kevéssé visszahajló, árok tulajdonképpen nincs.
Tönk:
egész hosszában hálózatos.
Termőhely és idő:
Csak lomberdőben terem. Főleg tölgyesekben, sziklás, ligetes domboldalakon, május végétől novemberig elég gyakori, értékes. Sok helyen ezt vélik ízletes vargányának, mert sokkal gyakoribb és tömegesebb megjelenésű.