A természetből az asztalunkra
Fejér Megyei Hírlap
2009. XI. 30.
A természetből az asztalunkra
A gomba boltban való vásárlásánál sokkal nagyobb kihívás (és nagyobb gasztronómiai
élmény ígérete), ha magunk szerezzük be erdőben, mezőn a természet e csodás ajándékát.
Laikusként azonban igencsak ajánlott, hogy vigyünk magunkkal szakembert is -
ez Dravecz Tibor, a fehérvári Gombászok Baráti Köre egykori elnökének elsődleges
tanácsa. Bármilyen hihetetlennek hangzik a gombászatban kevésbé járatosoknak, i
lyen késő ősszel is több ehető gombafaj található megyénk erdeiben, a
Velencei-hegységben, a Vértesben, a Bakonyban. A hidegkedvelő fajok csak egy nagyobb
lehűlés után hoznak termőtestet.
- Ehhez az is kell, hogy az akár mínusz 2-3 fokos hőmérsékletcsökkenést felmelegedés
és csapadék kövesse. Ha az időjárási körülmények megfelelőek, még december elején is
találhatunk késői laskagombát, téli fülőkét, vagy a csigagombák és a pereszkék
változatait. Sőt, érdekes, hogy idén az őzlábgomba idénye kissé elnyúlt, így jelenleg is
ki lehet fogni szép példányokat. A finom és vitaminban, ásványi anyagokban, lecitinben
rendkívül gazdag gombák elkészítésére több javaslatot tesz a szakember.
A lágy húsúakat - amilyen például az őzláb - legjobb rántani, ám levesnek is kiválóak,
míg a keményebb fajtákat - ilyen a pereszke, a csiperke - pörköltnek, ragunak
készíthetjük.
- Ha valaki eltenni szeretné a gombát, helytakarékossági okokból a félkész, kész
fagyasztást ajánlom, hiszen a növény 90 százalékban vízből áll, ami miatt sütés,
főzés után mennyisége, mérete nagyjából az ötödére csökken. Aki gombaszedésre
adná a fejét, tudnia kell, hogy törvényesen személyenként és naponta két kilót
gyűjthet, s ezt kereskedelmi forgalomba nem hozhatja. Védett fajokat természetesen
nem szabad szedni, föld alatti gombákat - így például az igen értékes szarvasgombát -
pedig csak az erdőgazdálkodó engedélyével. Ez állami tulajdonú erdők esetében is így van.