Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Pecsétviaszgomba

2010.05.16

 

 

                          Kép  

A PECSÉTVIASZGOMBA

 

 

 

 

 

A pecsétviaszgomba /Ganoderma lucidum/ különös külsejű,            igen szép, könnyen felismerhető, díszítésre is felhasználható gomba. Meglehetősen gyakran megtaláltuk már köri rendezvényeinken is.  Nem ehető, nem is mérgező. Fényes pecsétviaszgomba néven is említik.

 

Az ide tartozó gombákat lakkostapló /=lakktapló/ gyűjtőnév alatt is tárgyalják. Életmód szerint lehetnek szaprotrófok vagy paraziták. Egyes fajok termőtestei egyévesek, más fajoké évelők.

 

A címadó faj képe megtalálható:

LELLEY /1999/ 14. kép, ALBERT  és mások /1995/ 151. oldal, KALMÁR és mások /1995/ 118. rajz, LAESSOE /1998/ 206. oldal, MICHAEL és mások /1986/ 262. oldal, 73. sorszámú gomba, RIMÓCZI /2000/ 29. oldal.

 

Részletes leírása:

A fejlődése során igen változik az alakja és színe. A növekedő termőtest kalapszéle fehéres, sárgás. A kifejlett gomba kalapja 5-15 cm átmérőjű, félkör, vese, legyező alakú, vöröses színű, közepe barnás, felülete körkörösen barázdált, fényes, lakkszerű réteggel bevont. A termőrétege pórusos, a pórusok aprók, szabályosak, fehéresek, később piszkosszürkék. Tönkje 5-10 cm hosszú, 0,5-2 cm vastag, oldalt álló, sokszor kissé lapított, gyakran görbült, színe és felülete a kalapéhoz hasonló. Húsa rostos, szívós, parafaszerű, néha fakeménységű, világosbarna, íze keserű, a szaga nem jellegzetes. Júliustól késő őszig lomberdőkben, főleg tölgyesekben a fák tövében, tuskóján egyesével vagy csoportosan terem. Erdőn kívül is, gyümölcs és más fákon is előfordul. Gyakori.

 

Rokon fajai:

Világszerte, főként a trópusokon elterjedt, több száz faj tartozik a Ganoderma nemzetségbe. Európában 7 faj előfordulásáról tudnak, ezek közül hazánkban 5 faj került elő. Gyakori a Ganoderma applanatum /deres lakkostapló vagy más néven lapos pecsétviaszgomba/, a további fajok Ganoderma resinaceum /óriás lakkostapló/, Ganoderma pfeifferi /gyantás lakkostapló/, Ganoderma adspersum vagy más néven Ganoderma linhartii /vastagkérgű lakkostapló vagy más néven Linhart lakkostaplója/ nálunk ritkák.

Kínában gyógyhatású gombaként tartják számon egyebek között a Ganoderma japonicumot, a Ganoderma sinensét, a Ganoderma tsugae-t, a Ganoderma neo-japonicumot.

 

Történelmi adatok:

Kínában a pecsétviaszgombát a népi gyógyászat már 4000 éve alkalmazza. Csodálatos hatású gyógyerőt tulajdonítottak neki. Az élet meghosszabbítására, sőt a halhatatlanság elérésére készített elixírek egyik kelléke volt. Sokféle alkalmazási módozata terjedt el. A mai kutatások elsősorban Kínában és Japánban előrehaladottak. A nyugati orvoslás is fokozott érdeklődést mutat e gomba iránt.

 

Feltételezett gyógyhatásai:

Alkalmazták krónikus sárgaság, vesegyulladás, magas vérnyomás, izületi gyulladások, álmatlanság, bronchitis, asztma és gyomorbántalmak, izombetegségek, hajhullás kezelésére. Erősítő hatást is tulajdonítanak neki. Az immunrendszer erősítése is javára írható. Rákos betegek /kiegészítő/ kezelésére is alkalmazzák. Felhasználásával oxigénhiány-tolarenciát fokozó szert is előállítanak. Bizonyos kivonatai a szívizom működését serkentik, javítják a szívizom oxigénfelvételét. Étvágyjavító hatást is tulajdonítanak ennek a gombának. Az AIDS gyógyításában is szerepet szánnak neki. Említik még cukorbaj, ideggyengeség, bőrallergia, székrekedés, aranyér, fájdalmas havi vérzés, pillangósömör, epilepszia megbetegedések elleni szerként.

 

Beltartalma,gyógyhatású anyagai:

Termőteste szénhidrátokat, aminosavakat, fehérjét, zsírt, alkaloidákat, vitaminokat, ásványi anyagokat — magnéziumot, káliumot, cinket, mangánt, vasat, rezet és germániumot — tartalmaz. Különösen két anyagcsoportja fontos gyógyászati szempontból: a poliszacharidok és a triterpének.

 

A poliszacharidok tumorcsökkentő és immunrendszer-erősítő hatását a kutatások igazolták.

 

A triterpének között az igen aktív ganoderma-, ganolucid-, és a lucidémsavak a fontosak. Ezek gátolják a májtúltengést, csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintézist, valamint a hisztamin szabaddá válását.

 

E gomba micéliumában találtak szerineket, laktonokat, alkaloidokat,, poliszacharidokat és több mint száz erősen aktív terpént.

 

Az előzőekben említett rokonai hasonló anyagokat tartalmaznak.

 

Alkalmazása:

Az orvosi gyógyászatban használják a gomba micéliumából és spóráiból készített kivonatokat, a porított gombából készített tablettákat és kapszulákat. Öngyógyításra és megelőzésre felhasználhatjuk a szárított és porított termőtestet teában vagy levesben. Készíthetünk alkoholos kivonatot is belőle.

 

A teát a szárított és porított vagy reszelt gombából úgy készítjük, hogy csészénként egy púpozott kávés, maximum egy evőkanál gombára forrásban lévő vizet öntünk, majd az edény lefedjük és 15-20 percig állni hagyjuk, végül leszűrjük. Más eljárás szerint 3-5 percig, vagy akár 15-20 percig forraljuk is a gombát. Étvágygerjesztés céljából 10-20 perccel evés előtt, az emésztést segítendő étkezés után 10-20 perccel fogyasztjuk. Vérnyomáscsökkentés céljából vagy idegesség ellen a teát bármikor ihatjuk. Bronchitisz gyógyítására a napi adagot elosztva többszöri fogyasztással vegyük magunkhoz. Megelőzésre napi egy csészével bármikor fogyaszthatunk. A kúra legalább 6 hétig tartson.

 

A tea önmagában keserű. Mézzel vagy mással édesíthető. Egyes adatok szerint bizonyos hatásai C- vitaminnal együtt jobban érvényesülnek, tehát egy kevés citromlé is adható a teához.

 

A begyűjtött termőtesteket mechanikus tisztítás után vékony szeletekre vágjuk, amely művelet a gomba szívóssága miatt meglehetősen nehéz. A szárított gomba lereszelése sem könnyű. A darabolt szárított gomba tiszta kávédarálón viszonylag könnyen porítható. A szárított gombát, illetve gombaport zárt üvegben sötét helyen tartsuk. A készítményeinket pontos adatokat tartalmazó címkével lássuk el.

 

Mellékhatása:

KOVÁCS /1998/ tesz említést ilyenről: hosszabb kúránál vérzékenységet okozhat. Vérzékenységben szenvedők és trombózis elleni szereket fogyasztók e gombát ne használják.