Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyógyító gombák: Nyírfatapló

2011.06.01

 NYÍRFATAPLÓ

 
 

A nyírfatapló vagy nyírfa-kérgestapló /Piptoporus betulinus/ nyírfákon

meglehetősen gyakori, szép, majdnem fehér, gumós, vagy laposabb taplógombánk.

 A címadó faj képe megtalálható: LAESSOE /1998/ 212. oldal, MICHAEL /1986/

41. sorszám alatt, a 226. oldalon.

 

Részletes leírása:

Fehéres, világosszürke, szürkésbarna, okkersárga,

sárgás-pirosas-barnás, vesealakú, csupasz felületű, mogyorónyiból 20-22 cm-esre

megnövő, 2-6 cm vastag gomba. Pórusai fehérek, nyomásra kissé színeződnek.

Állaga fehér, fiatalon lédús, puha, majd merev, törékeny lesz. Íze enyhe, később

keserű. Szaga erőteljes, savanykás, szárazon szúrósan csípős.

 

Rokon fajai:

A likacsgombák /Polyporus/ közeli rokonai, közülük többnek van

gyógyászati jelentősége.

 

Történelmi adatok:

A népi gyógyászatban, különösen Lengyelországban kiterjedten

alkalmazták az 1950-es években.

 

Feltételezett gyógyhatásai:

Gyomorpanaszok, gyomorrák, gyomorhurut, emlőrák enyhítésére,

gyógyítására alkalmas.

 

Beltartalma, gyógyhatású anyagai:

Betulin és poliporinsav. Bakteriosztatikus hatású.

 

Alkalmazása:

Friss és szárított formában egyaránt felhasználható.

A szárítmánya porítható is. KOVÁCS /1998/ a következő módszert ajánlja:

egy darab szárított gombát öntsük le meleg, előzőleg felforralt vízzel

és 4 órán át hagyjuk állni, hogy megpuhuljon. Ezután reszeljük, vagy daráljuk le,

és öntsük le 40-50 C fokos vízzel, kb. a gomba tömegének ötszörösével,

majd tegyük 2 napra sötét, hűvös helyre. Az erőteljesen kinyomkodott levéből

naponta egy pohárral fogyasszunk.

 

Mellékhatásai:  Nincs erre vonatkozó adatom.