Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Lepketapló

2010.06.12

 

 

                                  Kép      

Lepketapló


 

 

A lepketapló /Tramates versicolor, más néven Coriolus versicolor vagy Polystictus versicolor/ igen szép, feltűnő gomba.

 
Képe megtalálható: LELLEY /1999/ 18. kép, ALBERT és mások /1995/ 153. oldal, LAESSOE /1998/ 224. oldal, MICHAEL /1986/ 236. oldal, 49. sorszám, RIMÓCZI /1993/ 8. oldal.

Részletes leírása: A termőtestei egész évben megtalálhatók lomblevelű fák törzsén vagy tönkjein. Ritkábban fenyőkön is megjelenik. Körkörösen vagy féloldalasan tetőcserépszerűen helyezkednek el egymás fölött. A kalapok színesek, szöszösek, sávosak, sötétbarna és világosabb színek váltakozhatnak, felületük selymesen csillogó. A hús vékony, bőrszerű vagy fás. Csöves a termőrétege, fehéres majd halványsárga színűek, a pórusok aprók, köralakúak vagy kissé szögletesek. Szaga és íze szinte nincs.

Rokon fajai: A Tramates nemzetségnek sok tagja van. Néhány faj gyógyászati alkalmazhatóságáról vannak adataink.

Történelmi adatok: Kínában már igen régóta alkalmazzák gyógygombaként. Az ősi Mexikóból is vannak hasonló adatok.

A kínaiak és a japánok legkeresettebb gyógygombája.

Feltételezett gyógyhatásai: Alkalmazták a szervezet általános erősítésére, a krónikus betegségben szenvedők fájdalmainak enyhítésére, különösen tüdőbetegek esetében, fonalgombás megbetegedések ellen, szőrtüszőgyulladás, lábgomba, egyes bőrkiütések gyógyítására, a vizeletkiválasztó- és az emésztőszervek fertőzéses és gyulladásos betegségei ellen, krónikus májgyulladás, hepatitis-B megbetegedések esetén, daganatos betegségek kezelésére, a HIV-fertőzés ellenszereként és általában az immunrendszert stabilizálóként.

Beltartalma és gyógyhatású anyagai: A legaktívabb hatóanyának a kresztint tartják. A PSP-nek nevezett anyag 10 %-ban peptidből, 90 %-ban poliszacharidból áll. Néhány zsírféleséget, amelyek szterineket, hidroaromatikus alkoholokat tartalmaznak, továbbá fungiszterint, ergoszterint, ezenfelül a gomba micéliumában dextránt. KOVÁCS /1998/ utal arra, hogy a hazai lepketaplóban lévő hatóanyagok mennyisége többszöröse a távol-keleti rokon fajokénak.

Alkalmazása: Az orvosi gyógyászatban a gomba különböző kivonatait alkalmazzák. Pora kapszulába helyezve alkalmazható. Az öngyógyításban és a megelőzésben a gomba felaprított, porított termőtesteit használhatjuk teaként elkészítve. Kúraszerű, tavasszal és ősszel egy-egy hónapos alkalmazása célszerű. A teakészítés lehetséges módjait már korábban leírtuk.

A lepketapló gyakori, könnyen begyűjthető. Megfelelő feldolgozása nem könnyű. A gomba nagy felületen tapad az aljzathoz, a begyűjtött anyagon sok a teakészítésre alkalmatlan rész, szennyeződés. Magam a leszedett termőtestekről éles késsel vagy erősebb ollóval szoktam a szárítandó, később felhasználandó részt levagdosni, és azt csíkokra darabolni. Az így előkészített anyag már könnyen, gyorsan szárad. Alapos szárítás indokolt, mert különböző kártevők petéi maradhatnak benne, melyek kikelhetnek és szárítmányunkat tönkre tehetik. A szárítmányt jól zárható üvegben sötét helyen tartsuk. A pontos adatokat tartalmazó, a készítmény gyógygomba jellegére is utaló címkéről ne feledkezzünk meg.  A szárítmány porítható. A port célszerű a teakészítéshez felhasználni.

LELLEY /1999/ a feldolgozás módszereként a következőt ajánlja: a begyűjtött gombát mossuk meg, a felesleges vizet itassuk fel róla, majd a csíkokra vágott termőtestet sütőben kb. 60 C fokon szárítsuk meg.

Mellékhatására nincs adatom.