Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A BOKROSGOMBA

2010.07.16

 

 

A BOKROSGOMBA


A bokrosgomba, más néven ágastapló /Grifola frondosa/

aránylag ritkán elénk kerülő, feltűnő alakú, nagy termetű,

de a termőhely környezetének színéhez hasonlósága miatt

nem mindig könnyen észrevehető.

 

Képe megtalálható: LELLEY /1999/ 12. kép, LAESSOE /1998/

216. oldal, MICHAEL /1986/ 216. oldal, 32. kép,

RIMÓCZI /2000/ 36. kép.

 

Részletes leírása: Termőteste lombos csokorból,

egymást részben fedő kalapokból áll, melynek színe barna,

feketés, felülete repedezett. A bokor magassága elérheti

a fél métert is, tömege pedig a 15 kg-ot. Parazita, majd

korhadékbontó. Tölgyfán, gyertyánon, szelídgesztenyén,

annak tövében terem. A kis kalapok húsa néhány milliméter

vastag csupán. A fiatal példányai ehetők.

 

Rokon fajai: A fontosabb rokonait más nemzetségekbe

/Polyporus, Laetiporus, Meripilus/ sorolták át. Az ide tartozó

némelyikének gyógyászati alkalmazására vannak adatok.

 

Történelmi adatok: A kínaiak és a japánok régóta alkalmazzák a

gyógyászatban. Bár nem ritka, a szükségletet nem tudták a

begyűjtött gombából fedezni, ezért termesztésébe kezdtek.

Ebben Japán jár az élen.

 

Feltételezett gyógyhatásai: Vérnyomást csökkentő, májvédő,

bizonyos cukorbetegséget gyógyító hatást, immunrendszert

erősítő képességet, antitumor-aktivitást, AIDS elleni

hatóképességet tulajdonítanak neki.

 

Beltartalma, gyógyhatású anyagai: Az étkezési szempontból

fontos anyagairól  /fehérjék, ásványi anyagok, vitaminok

/ keveset tudunk. A gyógyászatilag aktív anyagai a különböző

poliszacharidok, mint a grifolan és grifolin. Egyes fémekhez

kötött proteinek és lektinek ugyancsak fontosak ebből a

szempontból. Viszonylag sok nukleotidot és guaninsavat

tartalmaz. Zsírtartalma is jelentős, ezekben telítetlen zsírsavak,

mint linolénsav, elaidinsav, oleinsav, lecitin és foszfinsav

fordulnak elő. Található benne ergoszterin is.

 

Alkalmazása: Gyógyászati célra szárított és porított anyagokat,

valamint vizes és alkoholos kivonatokat készítenek

felhasználásával. Kínában és Japánban sokirányú kísérletezések

folynak bíztató eredményekkel. Németországban Grifolanin

néven forgalmaznak e gombából készített, kapszulázott

koncentrátumot.

 

Saját használatra legegyszerűbb a teakészítés. A felaprított és

megszárított gombát porrá őröljük és a már ismertetett módon

teát készítünk. Egy adag teához 5 g gombapor elégséges.

Kúraszerűen 2-3 hónapig fogyasszuk. Rendszeresen és

folyamatosan is fogyasztható. Megelőző hatású, általános erősítő.

A tea kevés mézzel vagy más édesítőszerrel ízesíthető, de

tehetünk hozzá gyömbért vagy más fűszer- vagy gyógynövényt.

 

Mellékhatásai: nincs erre vonatkozó adatom.