Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nagyi receptjei

2008.03.30
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

  

Kép

 Forrás: LEGJOBB SZEGEDI SZAKÁCSKÖNYV (1902)

( Az akkori helyesírási szabály szerint másolva ) 

 

Töltött gomba:

 

    Egy tucat nagy alaku champignon-gombát megmosunk és

    meghámozunk. A héját és a szárát finomra vágjuk, ugyanannyi

    vajjal lábasba tesszük, tejbe áztatott zsemlyebelet, sót, borsot,

    két kanál édes tejfelt és vagdalt zöld petrezselymet teszünk

    hozzá. Ha kissé megpárolódott, megtöltjük vele a gombákat,

    aztán jól megvajazott serpenyőben a sütőbe tesszük és husz

    percig sütjük, néha egy - egy mogyorónyi vajat rátéve.   

    A mártáshoz veszünk egy nagy fölaprított hagymát és egy

    kisebb fölszeletelt sárgarépát; ezt vajban pirítjuk apró kockákra

    vágott sonkaszelettel együtt; mikor a hagyma pirulni kezd, négy

    szétvágott paradicsomot ( vagy befőtt paradicsomot ) és egy

    merítőkanál húslevest adunk hozzá. Fél óráig főzzük, kellően

    megsózzuk és borsozzuk, aztán szitán átszűrjük; még néhány

    percig a tűzhelyen hagyjuk, aztán a meleg tálra tálalt gombák alá

    öntjük. A gombákra lehet kevés zöld petrezselymet is tenni. 

 

 

 

Borjufül csiperkegombával:

 

     A füleket vágjuk egyforma darabokra, a vékonyabb végeit

     hasogassuk be, hogy fodrosak legyenek, aztán tegyük sós

     vizbe és zöldségekkel főzzük meg. Ha megfőttek rakjuk

     egy tál közepére, közéjük egy darab piritott kenyeret, a

     másik két átellenes oldalára pedig husgombócokat, főtt

     szarvasgombát és ugorkát, a csiperkegombát s karfiolt;   

     az egészet öntsük le madeira mártással és adjuk föl.

     Hogy diszesebb legyen, még két szép nagy főtt rákkal is

     diszithetjük.

 


Kucsmagomba:

 

      Egy darab vajban apróra vágott petrezselymet, egy két marok

      gondosan megmosott kucsmagombát, 28 dekagramm borjuhust

      párolunk. Ha ez megtörtént, apróra vágjuk megsózzuk, tejben

      áztatott s kinyomott fél zsemlyét, egy - két kanál tejfelt és

      két tojássárgáját adunk hozzá. Ekkor nagy kucsmagombákat

      megsózunk, s jó ideig a sóban hagyjuk, mielőbb igen tisztán

      megmostuk, megszáritjuk és szárát kifejtvén, vagdalékkal

      megtöltjük, a szárakat ismét belé tesszük. A megtöltött

      gombákat lábasba rakjuk, fölibe néhány kanál friss vajat,

      marok zsemlemorzsát teszünk s a sütőben lassan megsütjük.

                                                        
 

A mappában található képek előnézete Kucsmagombák