Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gombás rácsos

2009.01.04

 

 

Gombás rácsos

 

Tészta:

50 dkg liszt, 1 sütőpor, fél kiskanál só, 1 Ráma margarin,

2 tojássárgája, 2-3 evőkanál tejföl.

 


Töltelék:

25 dkg húsos szalonna, 2 vöröshagyma, 50 dkg gomba,

1 csokor petrezselyem, oreganó, só, pici bors,1 zöldpaprika,

3 zsemle, 3 tojás.

 


Tetejére:

10 dkg reszelt sajt, tojás.

 

Elkészítés:

A lisztet a sütőporral és a sóval összeforgatjuk,a margarint

elmorzsoljuk benne. A tojássárgájával és annyi tejföllel

dolgozzuk össze, hogy közepesen kemény tészta legyen belőle.

Egy nagyobb és egy kisebb cipót formálunk, nagyjából

60-40 % arányban és letakarva félretesszük amíg a töltelék

készül. A szalonnát apró kockákra vágjuk, és egy széles

serpenyőben a zsírját kiolvasztjuk. A hagymát megtisztítjuk,

apróra vágjuk és a szalonnához adva megfonnyasztjuk. A

gombát megtisztítjuk , apróra vágjuk, a hagymára dobjuk,

megpirítjuk. A finomra aprított petrezselyemmel és

egy kevés oreganóval fűszerezzük, megsózzuk, megborsozzuk,

végül belekeverjük az apró kockákra vágott paprikát is.

A tűzről lehúzzuk. A zsemlét hideg vízbe áztatjuk,kifacsarjuk,

a gombához adjuk, és beledolgozzuk a tojásokat is.

A nagyobbik tésztacipót enyhén lisztezett gyúrólapon

kinyújtjuk, majd kivajazott nagy tepsibe fektetjük. A gombás

masszát rásimítjuk. A kisebb tésztát is kinyújtjuk, ujjnyi

széles csíkokat vágunk belőle, ezeket rúddá sodorjuk, és a

gomba tetejét berácsozzuk vele. A rácsokat felvert tojással

bekenjük és megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített

sütőben közepes lánggal kb. 30 perc alatt megsütjük.

 

 Tálalás:

Kockákra vágva melegen tálaljuk. /Hidegen is finom!/

Jó étvágyat kívánok hozzá! : Szabóné Sebők Erzsébet