Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gomba szárítás

2008.08.05

Kép

 

 

 

Gomba szárítás

 

 

 

 

 

 

 

 

Kép

 A  gombák többségét szárítással lehet egyszerűen  tartósítani. Főként a tinóru és vargánya féléket érdemes szárítani, de lehet a mezei szegfűgombát, a sötét trombitagombát, a  Judásfülegombát, csiperkéket  és számos más fajt is.

 

 

 

 

Kép Szárítás előtt a gombákat ecsettel, vagy puha kefével megtisztítjuk. A rovarrágott, rossz részeket távolítsuk el, ha kell a kalapbőrt is szedjük le (pl. a piruló galócánál illetve a fenyő tinórunál, idősebb csiperkénél). Ha nagyon szennyezett a gomba nyirkos szivaccsal, vagy papírtörlővel töröljük le a gombákat. A szárítandó gombát semmiképpen ne mossuk meg.

 

 

 

 

Kép

 Miután ezt elvégeztük, a gombákat felszeleteljük 2-3 mm széles szeletekre. 

 

 

 

Kép A szárításra a legalkalmasabb eszköz egy fakeretre szúnyoghálót feszítve, úgynevezett cserény használata. A gombaszeleteket szépen sűrűre rakva -de nem egymásra téve- kiterítjük a hálóra és napos, jól szellőző helyre helyezzük, ősszel  radiátor  fölé téve. Ha ilyen eszköz nem áll rendelkezésre, tiszta konyharuhára, selyempapírra, hullámkarton -dobozra is kiteríthetjük, vagy ritkásan cérnára fűzve, hogy  jól tudjon szellőzni és száradni. Ideális esetben 2 nap alatt megszárad. Addig kell száradnia a gombának amíg pattanva nem  törik.

 

 

Kép                                        Kép
               

           

 

 

 

 

 

 

 
 

Kép

 

Ha a gomba megszáradt,  üvegben vagy  jól záródó dobozban tároljuk. Évekig eláll. ha nedvességtől  megóvjuk.  A  szárítmányunknak intenzív illata lesz, mivel  ilyenkor jobban előjönnek az íz és aroma anyagok.

 

 

 

 

 

 

Kép

Praktikus a szárított gomba használata. Felhasználás előtt csak be kell áztatni,  10 perctől 30 perc időtartamra, az étel fajtájától függően. Levesbe ill. szaftosabb ételekbe nem szükséges nagyon áztatni, főzés közben lesz ideje felvenni a környezetből a nedvességet.

 

Felhasználható ízesítésre de mártást, szószt, pörköltet is készíthetünk belőle.

 

 

Kép

 

 

 

Sokoldalúan felhasználható. Porítani vagy darálni is lehet, töltelékekbe, hús panírba  tenni, 1kg nyers gombából kb. 10dkg szárítmány lesz. Beáztatáskor a gomba  nem nyeri vissza teljes súlyát.