Gombagyűjtési tanácsok
1. Saját gyűjtésű és mások által szedett gombát,
csak szakellenőri átvizsgálás után fogyasszunk!
Szakellenőr a Városi Piacon található és a
bevizsgálás díjtalan.
2. Ne gyűjtsön étkezésre gombát az, aki nem ismeri
fel a Gyilkos galócát biztosan!
Gyilkos galóca ( halálosan mérgező)

3. Gombát kosárba vagy jól szellőző alkalmatosságba,
textil vagy papír tasakba, dobozba gyűjtsünk. Soha
ne nylon zacskóba vagy reklám szatyorba, mert a
gomba tovább él. A magas víztartalom miatt
befülled, és felgyorsul a fehérje bomlás.
A gomba állaga is romlik, és így, az egyébként
jó ehető gomba is, rosszullétet okozhat.
Ha nincs más nálunk, csak reklám szatyor
tegyünk bele legalább egy papír zsebkendőt,
felszívja a keletkező párát, és a legrövidebb
időn belül tegyük jól szellőző helyre,
a feldolgozásig.
4. Az ismertet az ismeretlen gombától különítsük el,
tegyük külön tasakba.
5. Jó, ha van nálunk egy kés, és nagy segítség egy
ecset is a gombatisztításhoz is.
6. Az étkezésre szánt gombát a gyűjtés helyén
tisztítsuk meg a szennyeződésektől, és tisztán
tegyük a kosárba, a saját dolgunkat könnyítjük
meg ezzel a feldolgozásnál.
7. Csak ép, egészséges példányt gyűjtsünk, túl
fiatal és túl öreg, fagyott, féregrágott, kukacos
gombát, hagyjuk az erdőben.
8. Ismeretlen gombánál teljes példányt emeljük ki
a helyéről, hogy a rajta látható határozó jegyek
jól megfigyelhetőek legyenek.
9. Vigyázzunk a termőhelyre, ne tapossuk,
ne bolygassuk agyon, és hagyjunk néhány
példányt a jövő évi termés biztosítása érdekében.
10. A mérgező gombákat ne rugdossuk fel,
hiszen az is a természet része, nézzük
meg, gyönyörködjünk bennük és hagyjuk élni!
11. Mindig csak saját szükségletnyi mennyiséget
gyűjtsünk. Ennél nagyobb mennyiségnél vagy
eladásra gyűjtéskor, írásbeli engedély szükséges
a terület gazdájától. Gyűjtéskor vegyük
figyelembe, a magán területet.