Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az erdei gombák sokszínűsége

2011.06.28

 

Az erdei gombák sokszínűsége

 

A gombák sokszínűsége nem csupán sokféleségükben, hanem sokoldalúságukban is megmutatkozik. Sokoldalúak, mert változatos zamatanyagaik folytán rendkívül ízletes ételek készíthetők belőlük, emellett nem csupán alapanyagként, hanem fűszerként is használhatjuk őket, ezzel téve változatosabbá étrendünket.  
 
Wellness Centrum - Az erdei gombák sokszínűsége - 276 A gomba fogyasztása egyidős az emberiséggel. Már a régi görögök és rómaiak is fölfedezték tápértékét, illetve jelentős ízesítő szerepét. Összetételük alapján értékes élelmiszernek is tekinthetjük őket, bár a kitin sejtfalba zárt tápanyagokból sajnos kevés hasznosul a szervezetünkben. A gombák 88-92%-a víz (emiatt a nyers gomba, de a gombás étel is gyorsan megromlik). Értékes fehérjéik aminosav tartalma teszi alkalmassá őket a hús pótlására, bár ezek felszívódását is nehezíti a kitin. Az ásványi anyagok főként a kalap bőrében találhatók, nagyobb mennyiségben káliumot és foszfort tartalmaznak, és általában magas D-vitamin tartalommal rendelkeznek.  
 
Wellness Centrum - Az erdei gombák sokszínűsége - 277 A gombák, ugyanúgy, mint a növények, számos biológiailag aktív anyagot tartalmaznak, melyeknek egy része az emberi egészségre káros, más része azonban kifejezetten hasznos. A gombáknak több csoportja is termel bizonyítottan gyógyhatású anyagokat. A klinikai vizsgálatok sok esetben bizonyították egyes, a népi gyógyászatban már régen használt gombák gyógyhatását. Ezek közül az egyik kiemelendő a shii-take, amelyet már a Ming-dinasztia idejében mint "életelixírt" tartottak számon a kínai orvosok.  
 
Wellness Centrum - Az erdei gombák sokszínűsége - 278 A legújabb farmakológiai vizsgálatok igazolták ezeknek a gombáknak a magas vérnyomást és koleszterinszintet csökkentő, valamint rákellenes hatását is. Öt százaléknyi shii-take gombával kiegészített étrend 24–45%-kal csökkenti a vér koleszterinszintjét, valamint a trigliceridés foszfolipidszintet. A gomba koleszterinszint- csökkentő hatóanyaga, az eritadenin. Hasonló hatású anyagokat tartalmaz sok más gomba is, például az erdeinkben található késői laskagomba vagy a téli fülőke. A rákellenes hatása elsősorban a poliszacharidoknak köszönhető, amelyek a szervezet immunreakcióit erősítik. Az immunstimuláns hatású gombák között is elsőrendű helyet foglal el a shii-take. A rákellenes anyagokat termelő gombák között szerepel a téli laskagomba, a lepketapló és sok más taplógomba.  
 
Wellness Centrum - Az erdei gombák sokszínűsége - 279 Egyes gombáknak vércukorszint-csökkentő hatást is tulajdonítanak. Például a gyapjas tintagombát sikerrel próbálták ki cukorbetegség kezelésére. Az óriás pöfeteg hatóanyaga, a calvacin vírus- és tumorgátló hatású. Sok gombafaj bizonyult aktívnak influenzavírusok ellen, mint például a vargánya. Az erdei gombák illatával, aromájával a termesztett gombáké nem vetekedhet, de az erdei gombák beszerzésével nagyon fontos elővigyázatosnak lenni! Csak termesztési igazolással ellátott vagy gombavizsgáló szakellenőr által megvizsgált és emberi fogyasztásra alkalmasnak minősített gombát vásároljunk.