Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Augusztus: Nyári laskagomba

2012.08.05

 

        Jó, ehető gomba

nyari-laskagomba.jpg

 

Nyári laskagomba

(Pleurotus pulmonarius)

 

 

 

 

              Fotó: Agócs Gyula

 

 

Kalap: 2-10 cm átmérőjű, eleinte domború, majd ellaposodik,

kagyló, nyelv vagy lapát formájú lesz, széle idősen hullámossá válik.

Fehéres, krémszínű, világosbarna, piszkos szürkésbarna, felülete csupasz.

 

Lemezek: a tönkre lefutók, sűrűn állók, vékonyak, fehéresek.

Spórapora fehér.

 

Tönk: oldalt álló, fehéres, felülete többé-kevésbé szöszös, szálas.

 

Hús: a kalapban puha, rugalmas, a tönkben kemény, szívós,

fehéres, szaga és íze nem különösebben jellegzetes.

 

Előfordulás: májustól szeptemberig, lomb- és fenyőerdőben,

fatuskón, korhadó fán, főleg fekvő bükkön, gyakran hárson,

fűrészporon növő, gyakori fa

 

Étkezési érték: Kalapja ehető, szívós tönkjét vágjuk le.

 

Hasonló fajok: kicsit hasonlít hozzá a szürkésbarna,

kékesfeketés, hidegkedvelő, ehető Kései laskagomba

(Pleurotus ostreatus).

 

Megjegyzés: Esetenként nagy tömegben található, így kis

termete ellenére is kiadós zsákmányra számíthatunk.