Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Október: Ördögszekér-laskagomba

2011.10.01

 

  Jó, ehető gomba

082.jpg

 

Ördögszekér-laskagomba 

(Pleurotus eryngii)



 


Kalap:

2-8 cm átmérőjű, kezdetben domború, gyorsan ellaposodik,

kajla. Széles, sokáig begöngyölt, majd aláhajló. Felszíne

finoman pikkelykés, széle csupaszodó.


 

083.jpg


Lemezek:

 Ritkán álló, fehéres, majd szürkés krémszínű, esetleg

halvány okkeres foltokkal.
 
Tönk:

Oldalt álló, zömök, lefelé kissé vastagszik, majd a talajban

gyökérszerűen elvékonyodik.
 
Hús:

Fehér; fiatalon puha és rugalmas, idős korban ehetetlenül

szívós és kemény.
 
Előfordulás:

Késő nyártól a tartós fagyokig. Alföldi vagy hegyvidéki

gyepekben, egyesével vagy kisebb csoportokban.

A laskagombák között kivételnek számít, mert nem a fát

korhasztja, hanem a mezei ördögszekér

(Eryngium campestre) és más, vastag gyökerű sztyeppei

növény gyökerének már elhalt kérgén él. A növények

gyökereinek belső, élő részével nincs kapcsolata, tehát

nem tekinthető parazita fajnak.
 
Étkezési érték: Fiatalon ehető, ízletes.
 
Hasonló fajok:

Élőhelye miatt más laskagombákkal sem téveszthető össze.
 
Megjegyzés:

Mediterrán jellegű faj. A Földközi-tenger környékén,

ahol szinte fagymentesek a telek, egész télen át gyűjthető.