Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Március: Májgomba

2011.03.13

             Jó ehető gomba!

dscf2494.jpg

Májgomba

 

(Fistulina hepatica)


 

 

 

Jellemzés:

 Májra emlékeztető, nyelv alakú, nagy termetű, főleg csak

fák oldalán fejlődő gomba. Húsa a nyers húsra emlékeztet,

rostos, és vöröses levet tartalmaz.

 

 

dscf2450.jpg

 

 

Termőtest:

 Kezdetben gömbölyded, később máj vagy nyelv alakú,

szétterülő, sokszor igen nagyra növő, kb. 40 cm-ig.

Nemritkán rövid tönkje is van. Felül narancssárga,

rozsdabarna, barnás vérvörös, végül sötétbarna.

Felülete érdesen szemesés, esős időben erősen nyálkás.

 

 

 

dscf2497.jpg

 

 

Termőréteg:  

Csöves, likacsos szerkezetű, a csövek nyílásai aprók.

A csöves rész a hússal összenőtt. Színe világos,

fehéressárgás, rozsdasárgás. Nyomásra barnásvörösen

foltosodik. Felszíne egyenetlen, mert a csövek nyílásai

nem egy magasságban vannak. Felszínén néha vöröses,

vizes cseppeket izzad ki. Spórái gömbölyűek, barnássárgák.

 

Hús:  

Puha, feltűnően rostos, szálakra foszló. A nyers húsra

emlékeztető vöröses hússzínű, sugaras, fehéres

rostszálaktól csíkos. Véres vízre emlékeztető vöröses

levet tartalmaz.


Szag és íz: 

Kissé savanykás ízű, az idős gomba erősebben savanyú,

összehúzóan fanyar. Gyümölcsre emlékeztető szagú.

 

Termőhely és idő:  

Erdei lombfák, de főleg tölgyfák törzsén, tövén, tuskóján,

leginkább a fa odvában vagy üregeiben terem. Nyár végén

és ősszel gyakori gomba.

 

Felhasználás:  

Ehető. Nem gombaízű, ezért ízesítésre más gombát tehetünk

hozzá, vagy úgy lehet fogyasztani, mint a húst, rántva, sütve

vagy vadasan, de salátának és savanyú levesben

is használható. Csak a fiatalját együk, az idős gomba

fanyar. Elkészítés előtt célszerű a szeleteket vízben

áztatni, hogy csersav tartalma kiázzon. Piaci árusításra

nem alkalmas, mert puha húsa nem állóképes lédús

és hamar romlik.

 

Hasonló fajok: 

Más gomba alig hasonlít hozzá. Húsa minden más hasonló

gombától megkülönbözteti. Néhány taplógomba alakra ugyan

hasonló, de azok fásan kemények.